Yhdistyksen vuosi käyntiin uudistetulla ilmeellä

Uusi vuosi, uudet kujeet. Pohjois-Suomen Autismikirjo ry:n vanha logo on palvellut meitä hyvin jo usean vuoden ajan. Yhdistys ja sen tarpeet kuitenkin muuttuvat, samoin maailma ympärillämme. Käsitys autismikirjosta on muuttunut kiihtyvällä vauhdilla viime vuosina, kun olemme saaneet lisää tutkimustietoa. Yhteiskunta on alkanut kuulla enemmän myös autistien itsensä ääntä ja on alettu tunnistaa paremmin maskaavia (eli autistiset piirteet piilottavia) autisteja. Erityisesti tyttöjen ja naisten – mutta myös vähemmistöjen – alidiagnosointiin on havahduttu. Lisäksi diagnoosiluokitus on muuttumassa erillisistä diagnooseista yhteisen autismikirjon alle.

Pohjois-Suomen Autismikrjo ry:n uusi logo

Kun muutosvauhti ympärillä on niin hurja, koimme että yhdistyksen logon olisi hyvä heijastaa uudistunutta yhdistystä ja toimintaympäristöä. Vanhan logon palapelikuviolla on historiallista painolastia. Autismiyhteisö on viime aikoina kritisoinut symbolia, sillä monille autisteille palapelin pala edustaa negatiivista suhtautumista autismiin. Puuttuva palanen vihjaa, että autismikirjolaiset olisivat epätäydellisiä. Tai että autismi on palapelin kaltainen mysteeri, joka pitää ratkaista. Tosiasiassa autismikirjo on osa neuromoninaisuutta. Tapa prosessoida tietoa voi olla erilainen kuin ns. neurotyypillisillä, mutta se ei tee siitä vähemmän arvokasta, saati jollain tapaa epätäydellistä.

Kun keskustelua käydään ja tieto lisääntyy, yhdistyksenä haluamme luonnollisesti toimia uuden tiedon valossa. Meille on tärkeää käyttää inklusiivista kieltä ja kuvastoa kaikessa viestinnässämme ja pyrimme siihen parhaamme mukaan. Haluamme, että kaikki autismikirjolaiset kokevat itsensä tervetulleeksi toimintaamme. Siksi emme halua käyttää symboleja, jotka osaa jäsenistämme voi tänä päivänä kokea syrjivänä.

Iloksemme saimme tehtävään avuksi graafikko, art director Mika Ruottisen. Mika on pitkän linjan konkari mainostoimistotyössä ja hänen kynästään on lähtenyt monia tunnettuja oululaisten ja suomalaisten yritysten logoja. Esitimme Mikalle toiveen, että logo kuvaisi autismista nimenomaan sen kirjoa. Sanontahan kuuluu, että kun olet tavannut yhden autistin, olet tavannut yhden autistin. Autismia ei enää nähdä vain pikkulapsia tai lapsiperheitä koskevana asiana. Yhdistyksen toiminnassa on mukana monia aikuisia autisteja. Halusimme logon ilmentävän, että yhdistys on helposti lähestyttävä, innostava, kehittyvä ja oikeudenmukainen, sekä turvallinen kaikille jäsenillemme.

Äärettömän symboli on tullut tunnetuksi autismi- ja neurokirjon oikeuksia ajavissa yhteyksissä ja siitä on tullut suosittu autismitietoisuuden merkki. Antiikin Kreikassa äärettömän merkki edusti täydellisyyttä. 1600-luvulta lähtien sitä on käytetty matematiikassa ja luonnontieteissä edustamaan ääretöntä ja universumin ääretöntä luonnetta. Autismin yhteydessä sitä on alettu käyttää kuvaamaan autismiyhteisön moninaisuutta ja se viestii hyväksynnästä ja inklusiivisuudesta. Autismi ei ole jotain, mikä pitäisi korjata tai parantaa, vaan olemme kaikki täydellisiä sellaisena kuin olemme.

Mika kuuli toiveemme ja teki taikansa. Lopputuloksena syntyi yhdistyksen alkukirjaimista muodostunut, ääretöntä heijasteleva merkki, jossa sateenkaaren värit kuvaavat autismin kirjoa. Olemme logoon valtavan tyytyväisiä. Se on raikas ja sitä voi käyttää monessa eri yhteydessä instagramista esitteisiin. Jalkautamme uuden logon käytäntöön sitä mukaa kun päivitämme yhdistyksen materiaaleja. Toivomme että uusi logo ilahduttaa jäseniämme yhtä paljon kuin hallitusta.